Kuchnia

Mięso - schab i inne części świnki

Schab ze śliwką

Składniki:
- 0,5 kg schabu bez kości
- Ok. 100 g śliwki kalifornijskiej
- ½ łyżeczki musztardy czosnkowej lub zwykłej
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku
- Mała cebula
- Sól, pieprz
- Kilka ziarenek pieprzu zielonego w zalewie
- 4 łyżki oliwy z oliwek



Przygotowanie:
Schab dokładnie wymyj i osusz. My wykorzystujemy do tego papierowe ręczniki.

Natnij mięso z obu stron na krzyż. Tak przygotowany schab nadziewaj śliwkami kalifornijskimi. Przypraw solą i pieprzem. Następnie natrzyj z każdej strony musztardą i zgniecionymi ząbkami czosnku. Całość posyp ziołami, włóż do naczynia z przykrywką. Polej oliwą z oliwek, dodaj cebulę pokrojoną w krążki i ziarenka pieprzu zielonego w zalewie.

Tak przygotowane mięso w marynacie odstaw w chłodne miejsce na 12-14h. Po tym czasie włóż schab w folie do pieczenia.

Piecz w piekarniku w 170 stopniach przez ok. 1,5 do 2 h lub w szybkowarze przez 45 min. Przygotowując schab w szybkowarze pamiętaj aby znajdowało się w nim ok. 2- 3 cm wody.



Zapraszamy na naszego bloga http://panipanidomu.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation