Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasteczka owsiane z kokosem i masłem orzechowym


Składniki:

* 120 g płatków owsianych
* 120 g wiórków kokosowych
* 120 g mąki
* 120 g cukru trzcinowego
* 100 g masła
* 60 g miodu
* 50 g masła orzechowego
* 2/3 łyżeczki sody
* 1 łyżka wrzątku


Suche składniki łączymy w misce. Masło, miód i masło orzechowe podgrzewamy do chwili rozpuszczenia się składników. Sodę zalewamy łyżką wrzątku, szybko mieszamy i wlewamy do masy maślanej. Masa zamieni się w sporej objętości pianę, którą energicznie mieszamy, a następnie przelewamy do suchych składników.

Z ciasta, mocno ściskając w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem w dwóch turach.

Ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko spłaszczamy je łyżką i odstawiamy na około 20 minut zanim zdejmiemy je z blachy. Gorące ciastka są bardzo miękkie i dopiero po wystygnięciu, da się je podnieść.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation