Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto Snickers

Składniki:

64 krakersy

Krem budyniowy:

ok. 2/3 szklanki mąki kukurydzianej *(lub więcej)
1 szklanka cukru pudru
5 szklanek mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
¾ szklanki posiekanej gorzkiej czekolady
¾ szklanki kremowego masła orzechowego lub masy krówkowej o smaku orzechowym

Ponadto:

100 g (1 tabliczka mlecznej czekolady)
6 łyżek śmietany kremówki
4 łyżki masy krówkowej
200 g posiekanych batoników snickers

Ciasto Snickers

Wykonanie:

Krem budyniowy:

4 szklanki mleka wlać, do garnka, doprowadzić do wrzenia.
W pozostałej szklance mleka wymieszać ze sobą dokładnie mąkę, cukier, sól oraz ekstrakt waniliowy.
Gdy mleko zacznie się gotować, wlać do niego mieszaninę z mąki i energicznie mieszając gotować przez około 1 minutę, aż masa zgęstnieje.
*Masa powinna mieć konsystencję dość gęstego budyniu. Jeśli konsystencja jest za rzadka, stopniowo dosypywać mąkę kukurydzianą i energicznie mieszać, aż masa nabierze odpowiedniej konsystencji. Chodzi o to, aby masa miała taką konsystencję, aby nie rozlewała się na boki po nałożeniu jej na krakersy.
Podzielić budyń na dwie równe części. Do jednej dodać posiekaną czekoladę a do drugiej krem orzechowy lub masę krówkową.

Przełożenie:

Ułożyć wzdłuż 8 krakersów. Aby równomiernie nałożyć masy można je przełożyć do dekoratora lub rękawa cukierniczego z płaską, małą końcówką.
Na krakersy równomiernie rozsmarować masę czekoladową, następnie ułożyć kolejną warstwę krakersów i rozsmarować na niej masę orzechową. Czynność tą powtarzać aż do wyczerpania wszystkich składników.
Podgrzać 4 łyżki masy krówkowej, tak aby miała rzadką konsystencję, polać nią wierzch ciasta.
Mleczną czekoladę rozpuścić ze śmietanką kremówką. Polać nią wierzch ciasta i boki.
Snickersy posiekć, posypać nimi wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do lodówki na minimum 8 godzin lub najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation