Kuchnia

ciasta

Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym

Ciasto
6 jaj, umytych
80 g cukru
50 g mąki
10 g mączki ziemniaczanej
30 g kakao

Rodzynki
100 g rodzynek
50 ml wody
50 g cukru
100 ml rumu

Mus
80 g żółtek
30 g cukru
40 ml naparu kawowego (100 ml wody + 20 g kawy)
200 g czekolady deserowej
10 g żelatyny
400 g ubitej śmietanki

Polewa
50 g kuwertury czekoladowej
30 g śmietanki 30% UHT
40 ml syropu z rumem, który pozostał po namoczeniu rodzynek
1/2 łyżeczki miękkiego masła

Do dekoracji
kilka patyczków Basini
kilka kostek czekolady deserowej Finn caré
kilka orzechów włoskich

Ciasto na roladę
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Kakao, mąkę ziemniaczaną i mąkę przesiewamy przez sito. Po ubiciu jaj mieszamy wszystkie składniki razem tak, aby nie zbić masy. Masę rozsmarowujemy równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-185°C (termoobieg) na 10-12 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie ściągamy papier pergaminowy.

Rodzynki namoczone w rumie
Wodę z cukrem zagotowujemy, przelewamy, wsypujemy rodzynki i wlewamy rum. Całość szczelnie zakrywamy pokrywką i odstawiamy na godzinę. Odcedzamy (nie wylewamy syropu z rumem).

Mus kawowo-czekoladowy
100 ml wody zagotowujemy. Do gotującej się wody wsypujemy 20 g kawy i mieszamy. Kawę zaparzamy kilka minut. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Żelatynę namaczamy w wodzie. Na parze ubijamy cukier z żółtkami. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy napar kawowy i energicznie ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Do musu kawowego dodajemy rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Mieszamy. W temperaturze 40°C łączymy z ubitą śmietanką.
Mus wylewamy na wystudzone ciasto i równo rozsmarowujemy. Całość posypujemy namoczonymi rodzynkami. Za pomocą papieru pergaminowego zwijamy roladę dość mocno i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.

Polewa czekoladowa
Kuwerturę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, śmietankę zagotowujemy w kuchence mikrofalowej i dodajemy do rozpuszczonej kuwertury. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na chwilę w celu ostudzenia.

Roladę oblewamy polewą czekoladową, dekorujemy patyczkami Basini, kawałkami czekolady i orzechami włoskimi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation