Kuchnia

przepisy

Sernik z malinami.

Sernik na chrupiącym spodzie z malinami i białą czekoladą.

Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 140 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień .

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.


Spód:

150 g mąki pszennej
50 g cukru demerara
120 g drobno pokrojonego masła
60 g posiekanych orzechów włoskich


Wypełnienie:

1 kg sera białego, trzykrotnie zmielonego
200 g cukru
½ łyżeczki olejku waniliowego
4 jajka
500 g malin
200 g konfitury malinowej
150 g białej czekolady

Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować tortownicę (23 centymetry) .

W misce wymieszać mąkę z cukrem. Dodać masło i rozrabiać ręką do utworzenia grudek. Potem dodać orzechy i jeszcze raz zamieszać. Wyłożyć spód tortownicy, dociskając do dna i piec 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 150C.

Zmielony ser zmiksować z cukrem i olejkiem. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując, do momentu uzyskania gładkiej masy.

Na ostudzonym spodzie rozsmarować konfiturę i wyłożyć połowę malin. Na maliny wylać masę serową i piec 90 minut. Po zakończeniu pieczenia odstawić do całkowitego ostygnięcia (około 2 godziny).

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wylać na wierzch ostudzonego sernika i wyłożyć malinami. Sernik musi zostać w lodówce na noc do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation