Kuchnia

CookinG

Cukrowe świderki
Składniki na 16 sztuk:
250 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
2 jajka
40 g świeżych drożdży (dałam 2 paczki suszonych)
1 łyżka ciepłego mleka
szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny
500 g mąki
Dodatkowo
kilka łyżek białego lub brązowego cukru do obtoczenia
Wykonanie

Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, mlekiem i odstaw na 15 minut.
Masło utrzyj mikserem wraz z cukrem na puszysty krem. Dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy, sól oraz skórkę z cytryny i cały czas ucieraj. Wbijaj po jednym jajku.
Następnie, końcówką do mieszania, połącz masę z mąką i rozczynem drożdżowym. Mieszaj około 5 minut, aż ciasto dokładnie się połączy.
Ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 16 części. Z każdej uformuj wałek około 30-35 cm i grubości 1 cm.

Piekarnik nagrzej do temp 200oC. Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem.
Każdy wałek obtocz w cukrze, złącz końce i skręć w spiralkę. Ułóż na papierze i odstaw na 30 minut, żeby odrobinę podrosło. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation