Kuchnia

mufinki

Słodkie Muffinki dla Diabetyków - przyslijprzepis.pl - Przyślij Przepis - sprawdzone przepisy na pyszne i tanie dania


Składniki

2 szklanki mąki żytniej,
1 szklanka płatków owsianych,
1 szklanka startych orzechów włoskich,
3/4 szklanki startych rodzynek,
4 łyżki jogurtu naturalnego,
6 łyżek oleju,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
opakowanie budyniu śmietankowego.



Sposób przygotowania

1.
suche składniki - krok 1

Mąkę wsypujemy do miski, dorzucamy płatki owsiane, rodzynki i orzechy włoskie, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i wsypujemy budyń.

2.
ciasto gotowe do przełożenia do foremek - krok 2

Na koniec dodajemy wszystkie mokre składniki, czyli jajka, olej i jogurt naturalny. Jeśli ciasto nie jest wystarczająco słodkie, można dodać łyżkę miodu, choć gwarantuje że jest to zbędne

3.
tuż przed włożeniem do piekarnika - krok 3

Ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy ok 30 min ( aż będą miały konkretny, brązowy kolor ) w piekarniku nagrzanym do 180 st C.

4.
gotowe muffinki - krok 4

Upieczone babeczki studzimy a potem zajadamy :)

Rady

Zamiast budyniu śmietankowego, można dodać każdy inny, proponuję waniliowy lub czekoladowy. Ponadto rodzynki można zastąpić suszoną żurawiną, a żeby wzbogacić smak babeczek można dodać olejek, np rumowy lub arakowy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation