Kuchnia

mufinki

Babeczki wielkanocne z niespodzianką

Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
120g miękkiego masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
12 małych pełnych czekoladowych jajeczek
krem:
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
120g miękkiego masła
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
2 łyżki mleka
barwnik spożywczy
do dekoracji:
12 kolorowych czekoladowych jajeczek

Babeczki:
1. Czekoladowe jajeczka wstawić do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny (ja wstawiłam jajeczka do zamrażalnika dzień wcześniej).

2. Wymieszać razem mąkę i proszek do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.

3. Dodać aromat, połowę mąki, wymieszać. Wlać połowę mleka, wymieszać. Dodać resztę mąki i resztę mleka, dokładnie wymieszać.4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Czekoladowe jajeczka wyjąć z zamrażarki i w każdą babeczkę włożyć po jednym. Babeczki piekłam w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Krem:
5. Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego cukier puder, miksować, aż składniki połączą się w gładką masę. Dodać aromat i mleko, dobrze połączyć składniki. Dodać barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać.

6. Udekorować babeczki kremem i kolorowymi jajeczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation