Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Gotowanie

PANIEROWANA KULKI Z MOZZARELLI
(10 sztuk)

Potrzebujemy:
10 małych kulek mozzarelli
1 jajko
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka tymianku
olej do smażenia
sól, pieprz

Pieczone pomidorki:
10 pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
tymianek
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.
2. Kulki mozzarelli odsącz z zalewy i osusz na papierowym ręczniku.
3. W małej miseczce wymieszaj mąkę z duża szczyptą soli i pieprzu, w drugiej rozbełtaj jajko z mlekiem, a w trzeciej wymieszaj bułkę tartą z tymiankiem.
4. Mozzarellę obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
5. Serowe kulki smaż na głębokiej patelni na mocno rozgrzanym oleju, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.
6. Pomidorki przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp je pokrojonym w plasterki czosnkiem, dodaj sól, pieprz, tymianek, skrop obficie oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15–20 minut.
7. Gorącą mozzarellę podawaj z gorącymi pomidorkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation