Kuchnia

Gotowanie

Leniwe z boczkiem

Składniki:
500g ziemniaków
250g twarogu
ok 300g chudego surowego boczku (równie dobrze może być wędzony)
jajko
mąka
sól,pieprz

Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić razem z twarogiem. Ugnieść, aby powstała jednolita masa. Dodać jajko, mąkę (w takiej ilości, aby po zagnieceniu ciasto się nie lepiło), sól i pieprz.
Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Ja wykorzystałam chude mięso z boczku, tłuste zostawiłam na skwarki. Usmażony boczek dodałam do ciasta. Odrywamy kawałek i formujemy z niego grubszy "wałek". Kroimy, aby powstały romby. Wrzucamy do zagotowanej i osolonej wody. W momencie gdy pierogi się wynurzą, gotować ok. 3min na delikatnym ogniu.
Tłuste mięso pokroiłam na drobniutką kosteczkę (jeszcze drobniej niż do leniwych). Smażyłam do momentu, aż zrobią się lekko brązowe. Osobno usmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, osoloną i opieprzoną. Posypałam leniwe razem ze skwarkami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation