Kuchnia

Gotowanie

Dorsz zapiekany pod serem gruyere
300 g filetu z dorsza
100 ml śmietany
1 litr wody
½ litra mleka
150 g ugotowanych ziemniaków
2 ząbki czosnku
100 g sera gruyere
oliwa z oliwek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska Prymat
Dorsza wymoczyć 15 minut w wodzie, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.Rybę wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem mleka, po to aby dorsz pozostał biały i gotujemy 2-3 minuty.Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy w miseczce za pomocą widelca. Ryba i ziemniaki powinny być w ilości pół na pół. Następnie do ziemniaków dodajemy 1 łyżeczkę oliwy, posiekany czosnek i mieszamy.W międzyczasie smarujemy oliwą z oliwek foremki do zapiekania. Odcedzamy dorsza i powoli łączymy rybę z ziemniakami. Następnie dodajemy dwie i pół łyżki śmietany, odrobinę soli, pieprz biały i gałkę muszkatołową. Wyrobioną masę nakładamy do wcześniej przygotowanych foremek. Na wierzch polewamy jeszcze po 1 łyżce śmietany.Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180-190 stopni C.Gdy zapiekanka jest już prawie gotowa posypujemy ją z wierzchu serem gruyere. Możemy użyć też ementalera, lub dowolnego żółtego sera. Wkładamy zapiekankę z p


Gdy ser zacznie się przypiekać, wyciągamy zapiekankę z piekarnika, dekorujemy i podajemy. Bon apetit.
owrotem na chwilę do piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation