Kuchnia

Gotowanie

Karkówka w sosie musztardowym z pieczarkami i cebulką

6 plastrów karkówki
słoiczek musztardy
2 cebule
500g pieczarek
250ml śmietanki 18% lub 30%
2 łyżeczki mąki
masło
sól, pieprz

Karkówkę delikatnie rozbić tłuczkiem, osolić, zamarynować w musztardzie i odstawić na 2 godziny do lodówki. Ja użyłam pół na pół musztardy sarepskiej i rosyjskiej, aby danie było bardziej pikantne. Karkówkę podsmażyć na dużym ogniu przez 2 min po każdej stronie. Włożyć do naczynia żaroodpornego z przykryciem i piec w temp. 200 stopni przez ok. 30-40 min (w zależności od grubości karkówki). Po wyjęciu z piekarnika odlać wodę z karkówki (dodałam połowę do sosu).

Sos:
Cebule pokroić w piórka, podsmażyć na maśle, posolić i popieprzyć. Smażyć do momentu aż będzie miękka. Odstawić do miseczki.
Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w ćwiartki pieczarki (równie dobrze można pokroić w kostkę lub plasterki). Dodać jeszcze trochę masła i posolić. Smażyć dopóki nie odparuje cała woda, popieprzyć. Dodać usmażoną cebulę, 2 łyżki musztardy i połowę wody z upieczonej karkówki. Śmietankę wymieszać z mąką i dodać do warzyw. Mieszać energicznie do momentu aż sos zgęstnieje.

Pasują do tego zarówno gotowane jak i pieczone ziemniaki. Zaczął się sezon na młode więc takie podałam, z koperkiem i masełkiem :)

Dla tych którzy lubią "zieleninę" polecam również do tego sałatę z jogurtem naturalnym.

Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation