Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pijane babeczki Black Forest

Babeczki:
50 g rozpuszczonego masła
3 średnie jaja
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki śmietany kwaśnej 12%
krem:
250 g serka mascarpone
75 g białej czekolady
frużelina wiśniowa:
1/2 szklanki wiśniówki (domowej)
1/2 szklanki wiśni z wiśniówki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z mascarpone. Oba składniki muszą być tej samej temperatury, bo inaczej się zwarzą.
Frużelina:
Wiśnie z wiśniówki należy wypestkować.
Wiśniówkę podgrzewamy, wlewamy mąkę ziemniaczną rozrobioną w odrobinie wody, zagotowaujemy. Studzimy, dodajemy wisnie z wiśniówki.
Babeczki:
Wszystkie składniki miksujemy dokałdnie mikserem. Papilotki do babeczek napełniamy masą do 3/4 wysokości, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 20 minut, studzimy.
Każdej babeczce ścinamy wierzch, nakładamy krem oraz frużelinę wiśniową, przykrywamy czekoladową czapeczką, posypujemy cukrem pudrem i podajemy... Każdy ma na nie ochotę :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation