Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

mufinki o smaku pączków
Składniki:
1 3/4 szklanki mąki;
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1/2 łyżeczki soli;
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
1/2 łyżeczki cynamonu;
1/2 szklanki oleju (lub roztopionego masła);
3/4 szklanki cukru;
1 jajko
3/4 szklanki mleka;

na glazurę:
ok. 1/4 - 1/2 kostki masła;
1/3 szklanki cukru brązowego;
1 łyżka cynamonu;

Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy, cukier) i mieszamy.

W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy do tego mleko i olej.

Przelewamy mieszankę jajeczną do suchych składników i dokładnie mieszamy. Mogą zostać grudki, ważniejsze jest by cała mąka została wymieszana.

Przekładamy do przygotowanych form muffinkowych do 3/4 wysokości. (pod spodem napisałam o przygotowaniu form i co zrobić jeśli foremek nie posiadamy)

Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.
Po wyjęciu studzimy muffinki przez 5 minut i wyjmujemy z form. Masło roztapiamy na patelni, a cukier mieszamy z cynamonem. Muffinki smarujemy masłem i maczamy w mieszance z cukru. Odstawiamy do wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation