Kuchnia

Przepisy

BOUNTY ŚWIĄTECZNO - NOWOROCZNY

biszkopt
mąka pszenna [190 g] (ok 3/4 szklanki)
cukier [125 g] (ok 1/2 szklanki)
jajka [5 szt.]
kakao [3 łyżeczki]
proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
MASA KOKOSOWA
wiórki kokosowe [350 g]
mleko [500 ml]
margaryna [200 g]
cukier [0.5 szklanki]
Poncz (do biszkoptu)
woda [1 szklanka]
malibu [3 łyżki]
polewa czekoladowa
margaryna [100 g]
czekolada mleczna [200 g]

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno lekko soląc, dodajemy cukier mieszamy i potem żółtka i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z cacao i proszkiem. Biszkopt pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, ale najlepiej sprawdzać patyczkiem czy jest już suchy. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym dokładnie ponczujemy (woda + Malibu nie przesadzić ale też biszkopt nie może być za suchy).

Masa kokosowa:
Mleko gotujemy z cukrem i dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy na małym ogniu ok20 minut masa powinna zgęstnieć... często mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy pokrojone w kostkę masło i czekamy aż się rozpuści, mieszamy. Odrobinę przestudzoną masę wykładamy na biszkopt (najlepiej nie wyciągać wcześniej biszkoptu z blachy) i odstawiamy do lodówki.

POLEWA:
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i kiedy utworzą jednolitą masę rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation