Kuchnia

Cheesecakes <3

Sernik z limonką | Najsmaczniejsze.pl

Składniki:
Spód i boki:
- 100 g otrąb zbożowych albo płatków
- 100 g roztopionego masła
- 1 łyżka syropu klonowego
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
Masa serowa:
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 ½ łyżeczki żelatyny
- 450 g serka homogenizowanego do sernika (3 % tłuszczu), który ma smak jogurtu
- 125 g serka śmietankowy (np. Philadelphia)
- 20 g cukru pudru
- 50 ml śmietanki 30 %
- kilka kropel ekstraktu cytrynowego
- 1 łyżka startej skórki z limonki

Lekko sernik z limonką
Przygotowanie:
Spód i boki: Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Otręby rozdrobić w malakserze na drobny miał.
Płatki zbożowe

Tak powstały proszek, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Otręby zbożowe

Dno i boki blaszki o średnicy 20 cm wyłożyć masą. Równomiernie i mocno docisnąć mieszankę.
Piec przez 10-12 minut, następnie ostudzić.
Masa serowa:Wodę wymieszać z sokiem z limonki i żelatyną. Odstawić na kilka minut.

Żelatyna

Następnie podgrzać ją na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Lekko ochłodzić.
Limonkę dokładnie umyć i zetrzeć z niej skórkę.

Limonka

W misce zmiksować serek śmietankowy razem z cukrem pudrem. Dodać serek homogenizowany (niesłodzony, który można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym), ekstrakt cytrynowy, skórkę z limonki i sok z limonki wymieszany z żelatyną. Wlać śmietankę i zmiksować na gładką puszystą masę.

Masa serowa

Masę serową wylać na upieczony, ostudzony spód. Wyrównać.

Masa serowa

Wstawić do lodówki do zastygnięcia na około 3 godziny (a najlepiej na całą noc).
Podawać z bitą śmietaną albo ze słodkim sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation