Kuchnia

Cheesecakes <3

cytrynowy sernik z bezą
(forma na tartę o średnicy 22cm)

na spód:
330g ciastek digestives
120g masła

na sernik:
500g serka na serniki (trzykrotnie zmielonego)
4 jajka + 2 żółtka
150g cukru
125ml soku z cytryny
starta skórka z 1 cytryny

na bezę:
2 białka (ja dałam 3, a im więcej tym większa beza)
110g cukru

ciastka zmiksować w malakserze. masło roztopić w mikrofali. wymieszać z rozdrobnionymi ciasteczkami na jednolitą masę.
formę wyłożyć masą ciasteczkową. włożyć do zamrażarki na czas przygotowania masy serowej.
ser utrzeć mikserem w misce. dodać stopniowo cukier i miksować dalej. następnie wbijać po jednym jajku, wciąż miksując. na koniec dodać również żółtka. a potem sok z cytryny i startą skórkę ze sparzonej cytryny. zmiksować ostatni raz.
formę wyjąć z zamrażarki. wylać na spód z ciasteczek masę serową.
piec w 160 stopniach przez 45 minut, do suchego patyczka. ostudzić. włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
następnego dnia, tuż przed podaniem przygotować bezę: ubić na sztywno białka. dodawać stopniowo cukier, wciąż ubijając.
na gotowy sernik rozsmarować bezę. łyżką wyrzeźbić fale.
piec w 160 stopniach przez 20 minut. następnie wyłączyć piekarnik, ale nie wyjmować ciasta. uchylić drzwiczki piekarnika i suszyć, aż beza będzie z wierzchu krucha, a w środku miękka (zajęło mi to dodatkowe 10 minut).
podawać, gdy ostygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation