Kuchnia

zupy

Sandra bakes a party! :: Zupa z pieczonej czerwonej papryki

Składniki:
1 kg czerwonej papryki
3 łyżki oleju Kujawskiego ze Smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią
2 średnie cebule żółte, obrane, pokrojone w kostkę
szczypta cukru
2 ząbki czosnku, posiekane
2 duże ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
1500 ml bulionu z kurczaka
sól morska, do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki masła
szczypta wędzonej papryki
Sposób przygotowania:


1. Rozgrzej piekarnik do 260°C/funkcja grill/.
2. Przekrój papryki, wyjmij nasiona.
3. Połóż papryki na blasze do pieczenia i posmaruj lekko olejem Kujawskim ze Smakiem.
4. Piecz przez 5 do 10minut, aż sczernieją.
5. Wyjmij papryki z piekarnika i włóż do szklanej miski, przykryj folią spożywczą.
6. Zostaw je na 5minut.
7. Następnie wyjmij i delikatnie zdejmij przypieczoną skórkę.
8. Grubo posiekaj paprykę.
9. Rozgrzej olej Kujawski ze Smakiem w dużym garnku, podsmaż cebulę ze szczyptą cukru. Smaż, aż cebula się zeszkli.
10. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
11. Wlej bulion z kurczaka.
12. Dodaj ziemniaki i pieczoną paprykę.
13. Gotuj 2-3minut. Zagotuj i zmniejsz ogień.
14. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 do 20minut.
15. Lekko przestudź zupę.
16. Za pomocą blendera, zmiksuj zupę na purée.
17. Raz jeszcze zagotuj zupę. Dodaj masło, sól i pieprz.
18. Podawaj zupę posypaną wędzoną papryką.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation