Kuchnia

Soczewica,fasola ,groch

Gulasz fasolowy





Składniki:
fasola sucha (100g)
domowa kostka warzywna
1 duża cebula (100g)
przecier pomidorowy (100g)
mąka pełnoziarnista (25g)
suszone zioła
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili, zioła prowansalskie, majeranek)






Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez kilka godzin, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Można zamiast suchej fasoli użyć fasoli z puszki. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy z przyprawami, aż będzie miękka. Do małego garnka wlewamy 0,5l wody i gotujemy ją z domową kostką warzywną. Jeśli nie mamy kostki można zagotować po prostu osoloną wodę z dowolnymi przyprawami. Ostatecznie po zagotowaniu powinniśmy mieć pół litra bulionu. Mąkę rozprowadzamy w 1/4szklanki wody i dodajemy ją do gorącego bulionu razem z przecierem, wszystko dokładnie mieszamy, żeby był jednolity sos pomidorowy. Na koniec dorzucamy ugotowaną fasolkę i wsypujemy rozmaite suszone zioła. Podgrzewamy na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation