Kuchnia

Soczewica,fasola ,groch

Gryczanki, czyli kotlety z kaszą gryczaną i serem

Składniki :

2 woreczki prażonej kaszy gryczanej
1 kostka białego sera (użyłam twarogu łowickiego, tłustego, 250 g )
1 średniej wielkości cebula
1 pętko kruchej kiełbasy
2 jajka
kilka plasterków boczku
1 łyżka suszonego lubczyku
sol i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Kasze ugotować według zaleceń producenta. Ugotowana kasze przepuścić przez praskę lub rozdrobnić malakserem.
Na patelni podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, potem dodać pokrojona, rowniez drobno, wędlinę. Gdy będzie zrumieniona, dodać ser, lubczyk, doprawić do smaku solą i pieprzem.Masę z kaszy połączyć z podsmażoną wędliną i serem, wbić jajka , wymieszać aż wszystko się połączy. Masa powinna poleżeć chwilkę w lodowce.

Na patelni rozgrzać olej, naoliwioną dłonią formować z masy owalne kotleciki , układać na dobrze rozgrzanej patelni i smażyć z dwóch stron na złocisty kolor. Kotleciki nie są zbyt zwarte wiec trzeba je delikatnie odwracać. Podawać z sosem , dipem lub ulubiona sałatką / surówką :)

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation