Kuchnia

Piknik JEDZENIE

Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Co kupić
150 g kukurydzy z puszki, odsączonej
150 g tuńczyka z puszki ( w oliwie lub sosie własnym), dobrze odsączonego z zalewy
200 g mąki
2 jajka
100 ml mleka
100 ml oleju słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g żółtego sera, np. mazdamera, pokrojonego w kostkę
2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 40min
Przygotowanie
Do jednej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, sól (ok. 1 łyżeczki), pieprz oraz proszek do pieczenia.
Do drugiej wbijamy jajka, mieszamy je widelcem, dodajemy pozostałe składniki mokre: mleko, olej słonecznikowy.
Łączymy ze sobą składniki mokre i suche, a następnie dodajemy resztę składników: kukurydzę, tuńczyka (delikatnie podzielonego widelcem n a mniejsze kawałki) oraz ser żółty i natkę pietruszki. Mieszamy delikatnie.
Ciastem wypełniamy foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości. Najlepiej foremki wyłożyć papilotkami (papierowymi foremkami do muffinek).
Foremki z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 15 - 20 minut (sprawdzamy patyczkiem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation