Kuchnia

Piknik JEDZENIE

Bułeczki z serem

Bułeczki z serem
Dzisiaj kolejne bułeczki ze zbiorów Małgosi
Nie wyszły mi tak piękne jak jej i drożdże coś marnej jakości miałam bo słabo rosły, ale w efekcie końcowym wyszło pysznie. U Małgosi były cytrynowe u mnie pomarańczowe bo zapomniałam o kupieniu cytrynki, ale szkody im nie wyrządziłam tym nawet na milimetr :)



Bułeczki z serem

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 jajko
2 żółtka
5 dag masła
3/4 szklanki mleka
5 dag drożdży
1 czubata łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
masa serowa:
1/2 kg białego sera
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
wykonanie;
Drożdże rozetrzeć z mlekiem i 2 łyżkami cukru. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałym cukrem, dodać drożdże, rozpuszczone i przestudzone masło oraz jajko i żółtka, wymieszać.
Do ciasta na koniec dodać skórę pomarańczową i zagnieść ciasto które odstawić do wyrośnięcia.

Masa serowa;
Ser skręcić przez maszynkę i utrzeć z jajkiem i cukrem na koniec wymieszać ze skórka pomarańczową.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i posmarować serem, następnie dłuższy bok założyć do środka

i na nim ułożyć drugi dłuższy bok. Złożone ciasto ostrym nożem pociąć na porcje i zwinąć na środku jak kokardkę

, ułożyć na blaszce i posmarować białkiem które zostało od żółtek użytych do ciasta i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp 180st około 25-30 minut.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu można dodatkowo polać je lukrem przygotowanym z 3/4 szklanki cukru i kilku kropli przegotowanej wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation