Kuchnia

Piknik JEDZENIE

My Simple Cuisine: Cheeseburgerowe bułeczki II

Friday, August 22, 2014

Cheeseburgerowe bułeczki II
Hmmmm, to już 4 post w dniu dzisiejszym :) Znalazłam chwilkę czasu, więc trzeba nadrobić zaległości .... Przepis na cheeseburgerowe bułeczki podawałam wcześniej, poniższy został wzbogacony o kukurydzę i pieczarki :) Generalnie nie wiem, który wersję bardziej lubię. Zabieram je zawsze tam, gdzie wiem, iż mogę mieć problem ze znalezieniem czegoś dobrego do jedzenia ;) A tak są syte i pyszniutkie ;) Ostatnim razem podróżowały ze mną na plaże w Sandy Hook ;) Polecam :)








Składniki na 16 dużych bułeczek:

2 opakowania drożdży instant (1/4 ounce/ 7,09g każde)
1 szkl ciepłej wody
1 szkl ciepłego mleka
1/4 szkl cukru
1/4 szkl (ok. 55g) masła, temperatura pokojowa
1 jajko
1 łyżeczka soli
4 1/2 - 5 szkl mąki
700 g mielonej wołowiny
200 g sosu pomidorowego lub passaty pomidorowej
4 małe słodkie papryczki, pokrojone w kostkę
1 puszka kukurydzy (15,25 oz/ 432g netto)
1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
4 małe pieczarki, pokrojone w półplasteki
2 ząbki czosnku, rozgniecione
sól, pieprz świeżo zmielony
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 przyprawy do grilla lub do mięsa
16 plasterków mozzarelli lub sera cheddar z chrzanem
2 łyżki oliwy

1. W dużej misce rozpuścić drożdże z ciepłej wodzie. Dodać mleko, sól, masło, cukier, jajko i 2 szkl mąki. Wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
2. Dodać pozostałą mąkę i zagnieść ciasto, do momentu, aż będzie miękkie, gładkie i elastyczne (ok 5 minut).
3. Wyjąć kolejną dużą miskę i ją natłuścić. Przełożyć ciasto do tej miski. Nakryć natłuszczoną folią i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
4. Do garnka przełożyć mięso mielone z sosem pomidorowym i gotować na małym ogniu, aż mięso nie będzie różowe.
5. Dodać przyprawy do smaku, wymieszać i zdjąć z ognia. Na patelni z 1 łyżką oliwy podsmażyć cebulę i czosnek, aż się zarumieni. Lekko ostudzić i dodać do mięsa. Czynność powtórzyć z papryką i pieczarkami - smażyć, aż będą miękkie. Dodać do mięsa. Całość wymieszać. Dodać kukurydzę i wymieszać.
6. Wyjąć ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę/ blat kuchni. Podzielić na 16 równych kawałków. Każdy rozwałkować lub rozgnieść ręką tak, aby miało ok 13 cm średnicy. Na każdy kawałek nałóżyć 1,5 łyżki mięsa, kawałek mozzarelli/sera cheddar i przykryć 1,5 łyżki mięsa. Zawinąć końce do środka, tworząc torebkę, skleić boki i uformować kulę.
7. Na blachy wyłożyć papier do pieczenia. Kłaść bułeczki sklejeniem do dołu. Odstawić na ok 20 minut w ciepłe miejsce. Piec w 200 C (400 F) przez ok 10-12 minut, aż będą brązowe na wierzchu.
8. Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation