Kuchnia

Piknik JEDZENIE

Chlebek paprykowy z kabanosami, pieczarkami, szparagami na oleju rzepakowym
Idealny chlebek do zabrania na piknik ze szparagami, kabanosami i pieczarkami. Wychodzi dosyć wilgotny.
Składniki:
200 g szparagów
4 kabanosy drobiowe
4 pieczarki
250 g mąki pszennej
150 ml mleka
100 ml oleju rzepakowego
4 jajka
1 łyżka wędzonej słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
kilka plasterków prosciutto
Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru 3 minuty. Po ty czasie od razu wyjmujemy na sito i przelewamy zimną wodą. Szparagi kroimy w ok 1 cm kawałki. Kabanosy również kroimy w 1 cm kawałki, a obrane pieczarki w kostkę.
Mąkę mieszamy z mlekiem, olejem, jajkami, wędzoną papryką i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy pokrojone szparagi, kabanosy i pieczarki, mieszamy.
Blaszkę do pieczenia o dł. ok 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką, na dnie układamy plasterki prosciutto jeden obok drugiego, wlewamy gotowe ciasto.
Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto dodawać go do naszych potraw”
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation