Inne

Impreza

Nachos

Przygotowanie nachos musimy zacząć od kukurydzianych tortilli. Najlepiej pomieszać mąki pszenną i kukurydzianą w proporcji 1:1. Nachos z samej mąki kukurydzianej są bardzo łamliwe.

Gotowe tortille przekrojone na trójkąty jak pizza suszymy na grillu lub w piecu na chrupkie chipsy. Zasypane startym serem oraz nieziemsko ostrymi papryczkami jalapeno dają kopa na cały dzień. P.S. Pamiętajcie! Papryczki jalapeno pieką dwa razy: na wejściu i wyjściu ;)

Składniki:
4-5 tortilli:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki kukurydzianej
120 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka soli
200 g żółtego sera
słoiczek papryczek jalapenio
Przepis
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do przesianych mąk wlewamy oliwę, wodę oraz sól. Całość mieszamy wpierw w misce, potem na blacie. Jeśli będzie brakować wody lub mąki śmiało je dodajcie. Zagniecione ciasto odkładamy ponownie do miski lekko podsypanej mąką, aby nie przywarło. Przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odkładamy na 30 minut.



Po tym czasie bierzemy 1/5 ciasta, formujemy kulę i na podsypanym mąką pszenną blacie zaczynamy wałkować je na cienki placek. Na rozgrzanej suchej patelni układamy tortillę i opiekamy po kilkanaście sekund z każdej strony, aż powstaną ładne bąble.

Tak przygotowane tortille przekrawamy jak pizza na trójkąty. Następnie dosuszamy je na grillu lub w piekarniku, aż staną się chrupkie jak chipsy. Klasycznym sposobem podania nachos jest posypanie ich startym serem oraz plastrami papryczki jalapenio i zapieczeniu kilka minut w rozgrzanym piecu. Wspaniała przekąska do piwa.Smacznego.

P.S. Aby złagodzić ostrość w gardle po zjedzeniu papryczek, polecam wypić piwo lub produkty mleczne typu: kefir, jogurt, mleko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation