Inne

Impreza

: Crostini natarte czosnkiem, ze świeżo pokrojonymi pomidorami


Składniki (2 porcje kolacyjne lub 3-4 jako przekąska):

10 kromek średniej bagietki (średnica ok. 5 cm)
3 średniej wielkości dojrzale pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku średniej wielkości
10 listków świeżej bazylii
(ewentualnie masło)
sol, pieprz

Wykonanie:

Pomidory drobno pokroić w kostkę (można obrać ze skorki), wymieszać z oliwą, wyciśniętym ząbkiem czosnku (1 lub 1,5 ząbka) oraz porwanymi na małe kawałki listkami świeżej bazylii. Posolić, popieprzyć, wstawić do lodówki do schłodzenia.

Kromki bagietki posmarować cienko masłem (można zastąpić oliwą z oliwek), każdą z kromek natrzeć wyciśniętym czosnkiem (w sumie niecały ząbek), wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut (aż do zarumienienia) [160-180 stopni C].

Podawać gorące kromki bagietki, nakładać na wierzch nadzienie pomidorowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation