Inne

Impreza

Szaszłyki z czosnkowych krewetek
Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
Co kupić
Czosnkowe krewetki
24 krewetki świeże, umyte, obrane, oczyszczone
6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
świeżo mielona sól
2 gałązki rozmarynu, umyte
kilka gałązek świeżego tymianku, umytego
2 szczypty suszonego oregano
3 liście laurowe, pokruszone
1 łyżka świeżego, obranego, startego imbiru
sok z 1 limonki, sparzonej i wyszorowanej
3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
1 pęczek natki pietruszki, umytej, posiekanej
Bakłażan
1 bakłażan, umyty pozbawiony szypułki
niewielka ilość oliwy z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz
120 g suszonych pomidorów, odcedzonych
Sałatka
60 g czarnych oliwek, pokrojonych na 6 części
2-3 łyżki octu balsamicznego
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz
1 opakowanie rukoli, umytej
2 czerwone grejpfruty, umyte, wyfi letowane
2 czerwone cebule, pokrojone w piórka
1 awokado umyte, pozbawione skóry i pestki, pokrojone w plastry
1 pęczek bazylii, umytej
1 pęczek szczypiorku, umytego, posiekanego
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 50min
Przygotuj
ręcznik papierowy
folię spożywczą
patyczki do szaszłyków
Namocz patyczki do szaszłyków w wodzie
Czosnkowe krewetki
Do miski przekładamy oczyszczone krewetki, dodajemy posiekane ząbki czosnku przetarte wcześniej z solą. Z 2 gałązek rozmarynu ściągamy igły, które układamy na desce razem z kilkoma gałązkami świeżego tymianku. Zioła siekamy na desce i dorzucamy do krewetek. Następnie dodajemy 2 szczypty suszonego oregano i 3 pokruszone liście laurowe oraz 1 łyżkę startego, świeżego imbiru. Doprawiamy sokiem z limonki, 3 łyżkami oliwy z oliwek, świeżo mielonym pieprzem i solą, następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.
Bakłażan
Z bakłażana odcinamy końcówki, kroimy go na pół wzdłuż, a następnie na cienkie plastry (powinniśmy mieć 24 kawałki bakłażana). Plastry bakłażana przekładamy do miski, marynujemy je w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
Natłuszczamy kratkę od grilla za pomocą ręcznika papierowego namoczonego w oliwie z oliwek.
Plasterki bakłażana grillujemy na rozgrzanym ruszcie metodą bezpośrednią, maksymalnie 30-60 sekund z każdej strony. Grillowane plastry bakłażana przekładamy na talerz.
Zamarynowane krewetki zawijamy w grillowane plastry bakłażana (1 krewetkę zawijamy w 1 plaster bakłażana), następnie nadziewamy je na patyczki do szaszłyków (po 6 krewetek na patyczek). Grillujemy przez ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie grill przykrywamy pokrywą i grillujemy przez kolejne 5-6 minut.
Sałatka
Do miseczki przelewamy ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy za pomocą trzepaczki. Tak przygotowany sos odstawiamy na bok.
Jak podawać
Rukolę układamy na talerzu, a na niej kładziemy filety z grejfruta, pokrojone oliwki, piórka czerwonej cebuli i plastry awokado. Na samym końcu do salatki dodajemy porwane listki bazylii. Przed samym podaniem sałatkę skrapiamy sosem vinegret. Na sałacie układamy szaszłyk z krewetek. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation