Kuchnia

○• Mniaam mniam •○

Pizza zawijana
Składniki na ciasto:

25 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

350 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

1 szklanka letniej wody

4 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na sos:

250 ml śmietany 30%

pieprz

sól

oregano

bazylia

czosnek

1 łyżka majonezu

Dodatki:

1 kulka sera mozzarella

1 cebula

kilka plastrów szynki

ogórek kiszony

Ser kroimy w plastry albo ścieramy na tarce.

Cebulkę siekamy.

Ogórek kroimy w plastry

Wykonanie sosu:
Śmietanę wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Lekko ubić rózgą, aby nie była płynna.

Wykonanie ciasta:
Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem i zostawić na 5 minut, aby się rozpuściły.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, rozpuszczone drożdże oraz wodę- mieszamy łyżką, dodajemy olej i wyrabiamy wszystko ręką. Ciasto powinno być elastyczne.

Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką- zostawiamy na 1 godzinę, aby wyrosło i podwoiło objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 porcje.
Smarujemy sosem śmietanowym, posypujemy serem, nakładamy cebule, plastry szynki, ogórka. Zwijamy w rulon, zaklejając boki.

Nacinamy na górze jak chleb.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni na ok. 20-25 min. (aż się zarumieni).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation