Kuchnia

○• Mniaam mniam •○

Pyszne (prawie)vegeburgery
Składniki
/na ok. 15 burgerów/

Kotlety
2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach
1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki słonecznika uprażonego na suchej patelni
1/2 szklanki sezamu uprażonego na suchej patelni
czerwona cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
1/2 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki oleju
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki posiekanej kolendry
2 łyżeczki posiekanej pietruszki
łyżeczka suszonego imbiru
1/4 łyżeczki chili
do smaku: sól i świeżo mielony czarny pieprz

Dodatkowo
bułki do burgerów lub inne dowolne typu kajzerki
łyżeczka oleju do natłuszczenia patelni (opcjonalnie)
sałata
pomidory
ogórki
czerwona cebula
musztarda
keczup
natka pietruszki lub kolendra
majonez (w wersji vege - pominąć!)

Kotlety. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski i mieszaj rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, dodaj więcej oleju i mąki.

Formuj kotlety i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obróć kotlety na drugą stronę.
Bułki do burgerów przekrój wszerz na pół, zgrilluj na delikatnie natłuszczonej lub suchej patelni, posmaruj musztardą, majonezem i keczupem, dowolnie ułóż warzywa i kotlety. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation