Kuchnia

pieczywo

Chlebek serowo-ziołowy | Facet Na Talerzu



Składniki (4 bochenki):
1 opakowanie drożdży instant (7 g)
1 łyżka cukru
250 ml wody
500 g mąki pszennej
275 g sera (najlepiej Jarlsberg, może być Gruyère)
1 łyżeczka soli
100 ml mleka
50 g masła
1 jajko
oliwa z oliwek
3 łyżki posiekanej natki pietruszki




Wymieszać drożdże, cukier i 125 ml ciepłej wody, odstawić na kwadrans, aż na powierzchni mikstury pojawi sie piana.
W dużej misce wymieszać mąkę, 100 g startego sera i sól. W rondelku podgrzać mleko, masło i pozostałą wodę do momentu, aż masło się roztopi i płyn będzie ciepły. Wlać podgrzane mleko z masłem i roztrzepane jajko do drożdżowego zaczynu, dokładnie wymieszać. Płyn dodać do miski z sypkimi składnikami i zarobić ciasto. Wyrabiać je na lekko posypanym mąką blacie przez 5 minut. Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne umieścić je w lekko natłuszczonej misce i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut albo do czasu gdy podwoi swoja objętość.
Po wyrośnięciu ciasto odgazować i lekko zagnieść. Podzielić na 4 części i uformować z każdej części kulkę. Następnie z każdej z nich rozwałkować prostokąt 20x25 cm. Pozostały starty ser wymieszać z posiekaną natką pietruszki i oprószyć nimi uformowane prostokąty pozostawiając z brzegów po 1 cm nieobsypanej powierzchni.
Zaczynając od krótszego boku zwinąć z ciasta ciasna roladę, zaciskając jej końce. Roladę przeciąć wzdłuż przez środek prawie na całej długości (zostawiając nie przecięte ciasto 1 cm od góry, aby połówki się nie rozpadły). Okręcić jedną połowę wokół drugiej formując podłużny bochenek. Powtórzyć czynności z każdym bochenkiem. Gotowe bochenki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrastania na 30 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Bochenki piec przez 35-40 minut, aż będą ładnie złociste, a ich spód podczas opukiwania będzie wydawać głuchy odgłos. Po wyjęciu z pieca chlebki przestudzić na kratce.
Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation