Kuchnia

pieczywo

Chrupiące bagietki pszenno - żytnie - przepis

Składniki na 4 bagietki:

400 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej
100 g mąki żytniej typ 720
około 300 g ciepłej wody
10 g soli morskiej
szczypta cukru
20 g świeżych drożdży

Przygotowanie:
drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody, dodać sól i cukier
do miski przesiać mąki, dodać rozpuszczone drożdże i zacząć wyrabiać, najlepiej mikserem albo w maszynie do chleba kilka minut
pomału dodajemy resztę wody, ciasto ma być sprężyste i dość miękkie, dobrze zagniatamy, na sam koniec wyrabiamy ręcznie około 10 minut
umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 10-12 godzin
następnego dnia, ciasto wyrabiamy chwilkę i zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę, po tym czasie na podsypanym blacie dzielimy na 4 porcje i formujemy bagietki - ja stworzyłam takie ala' rustykalne, jak owalne chlebki tylko wyciągnięte na dlugość
uformowane bagietki przykrywamy lniną ściereczkę i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, po wyrośnięciu nacinamy
pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 250 stopni na środkowym poziomie w opcji góra-dół około 15-20 minut - mają być zarumienione
wyciągamy, studzimy lub nie i zajadamy ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation