Kuchnia

przepisy

Kurczak marynowany w miodzie i sosie sojowym


Składniki:



6 udek z kurczaka-pałek
Marynata:

5 łyżek miodu
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
szczypta ostrej papryki
2 szczypty białego pieprzu Kamis
łyżeczka suszonego rozmarynu
duża marchewka
cebula
puszka groszku konserwowego
woda












Marynata. Do miski wlewamy sos sojowy, sok z połowy cytryny i miód. Dodajemy drobno posiekany czosnek i wsypujemy ostrą paprykę i pieprz. Mieszamy.

Myjemy mięso i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy w marynacie. Wkładamy do miski, przykrywamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Na głęboką patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i podgrzewamy. Kładziemy zamarynowane mięso i mocno obsmażamy z każdej strony.

Wsypujemy pokrojoną w plastry cebulę i cienkie krążki marchewki. Mieszamy i podlewamy szklanką wody. Wsypujemy rozmaryn i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu około 45 minut.

W trakcie duszenia co jakiś czas mieszamy i podlewamy wodą. Po koniec duszenia wsypujemy na patelnię odsączony groszek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation