Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki na masę serową:

1000 g serka mascarpone
4 duże jajka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (proszku budyniowego)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera roztrzepać jajka razem z cukrem. Dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Dodać pastę z wanilii i budyń w proszku, zmiksować.

Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć masę serową, wyrównać.

Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Formę z masą serową włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec z parą wodną* około 1 godziny i 15 - 30 minut.

Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną, studzić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.

Krem budyniowy:

3 żółtka
50 g drobnego cukru do wypieków
20 g mąki pszennej (2 łyżki)
7 g mąki ziemniaczanej (pół łyżki)
225 ml mleka
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii

Ponadto:

1 nieduże dojrzałe mango, obrane i pokrojone w plasterki

Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 30 ml mleka, mąki, pastę z wanilii i zmiksować. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia.

Zdjąć z palnika, od razy wylać na schłodzony sernik, wyrównać. Na wierzchu poukładać plasterki mango.

* sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation