Kuchnia

drinki

Nalewka kawowa

Sposób przyrządzenia:

*2,5 łyżki kawy mielonej parzymy w szklance wody (250ml) "po turecku"

* 1,5 szklanki cukru zagotować w 1 szklance wody

* Zaparzoną kawę wlewamy powoli do termosu, tak aby nie wlać fusów, dolać syrop (zagotowany cukier).

* Zakręcić termos i odstawić na 8 godzin

* Po 8 godzinach przelać płyn z termosu do garnka, wlać szklankę spirytusu (250 ml), zamieszać.

* Przygotować butelkę w której będzie "przeżerała" się nalewka. Mi wyszło około 0.8 L.

*Przelać płyn z garnka do butelki (najlepiej przez lejek). Nalewka jest gotowa po 10 dniach. Raz dziennie powinno się potrząsnąć butelką.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation