Kuchnia

kuchnia

Kurczak zapiekany z fetą i szpinakiem

Kurczak zapiekany z fetą i szpinakiem
POSTED ON 16 LUTEGO 2014 BY ADA| 0 KOMENTARZY
IMGP9027

Kieszonki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta. Dobrze smakują z opiekanymi ziemniakami, które można upiec w formie razem z kurczakiem. Trzeba tylko pamiętać, że pieką się one dłużej niż kurczak, dlatego należy je wstawić do piekarnika około pół godziny wcześniej.

pierś kurczaka
150 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
100 g sera feta
1 mała cebula
oliwa do smażenia
2 łyżki masła
2 łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta soli
3 łyżeczki słodkiej papryki
Szpinak rozmrozić i odlać nadmiar wody. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażyć cebulę. Dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Dodać pokrojoną fetę i smażyć na małym ogniu aż do jej rozpuszczenia.

Kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż włókien formując kieszonki. Jeśli piersi są bardzo duże można przekroić je na dwie mniejsze części. Do środka kieszonki włożyć farsz ze szpinaku. Nacięcie zamknąć wykałaczkami.

Kurczaka posypać granulowanym czosnkiem, papryką i solą. Nagrzać piekarnik do 200°C. Włożyć kurczaka do formy posmarowanej masłem. Na wierzch mięsa również położyć kawałek masła. Piec około 20 minut. Po tym czasie przekręcić na drugą stronę i piec jeszcze 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation