Kuchnia

Śniadanie

Racuchy drożdżowe

1/2 kg mąki
50 g drożdży
szczypta soli
1 łyżka cukru
1,5 szkl mleka
1 jajko

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia pokruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać 1/2 szkl letniego mleka. Odstawić na 15 min. Dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Odstawić na 1,5 godz w ciepłe miejsce. Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać z konfiturami, lodami, roztopioną czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation