Kuchnia

mniam

roŻki babci rÓzi

100 ml letniego mleka
5 dag drożdży
5 łyżek cukru
30 dag mąki
3 żółtka
15 dag chłodnego masła
konfitura z róży (vel tarta róża)
cukier kryształ (do obtaczania)

mieszam mleko, drożdże i cukier, pozostawiam je na kilkanaście minut. gdy drożdże podrosną, mieszam je z żółtkami. w innej misce siekam mąkę z masłem. do mąki i masła wlewam drożdże z żółtkami i dość szybko zagniatam ciasto.

zagniecione ciasto wkładam do głębokiego naczynia wypełnionego lodowatą wodą. gdy ciasto wypłynie na wierzch (trwa to ok. 20 minut), wyjmuję ciasto z wody i pozwalam mu obcieknąć z wody i układam na omączonej stolnicy.

ciasto dzielę na 8 części. każdą z nich wałkuję w okrągłe placki o grubości 2-3 mm i dzielę na 6 trójkątów. na szerszym końcu każdego trójkąta układam odrobinę tartej róży (róża jest b. słodka i aromatyczna, więc wystarczy ok. 1/4 łyżeczki). zwijam rogaliki i zaciskam ich rogi, by nadzienie nie wypłynęło. piekę na złoty kolor (bez termoobiegu) w 180 st. c., co trwa ok. 10-15 minut.

zaraz po upieczeniu można maczać górną część rogalików w białku, a następnie w cukrze krysztale. układam na kratce.

przepyszne na ciepło, pyszne również dzień po upieczeniu!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation