Kuchnia

sweet dinner

Pancakes z truskawkami i czekoladą

Składniki na 12 sztuk:

1 szklanki maki
1 jajka
35 g masła
1 czubate łyżki cukru
¾ szklanki mleka
1 nakrętka ekstraktu z wanilii
1 ½ płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
125 g truskawek
30 g białej czekolady
30 g czekolady mlecznej

Masło rozpuścić i odczekać jak ostygnie.

Do miski wsypać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, mleko, cukier, ekstrakt z wanilii oraz ostudzone masło. Całość wymieszać mikserem na gładkie ciasto.

Truskawki pokroić w plasterki lub kostkę. Czekoladę poszatkować w drobną kosteczkę. Truskawki i czekoladę dodać do miski z ciastem i całość wymieszać łyżką.

Dobrze rozgrzać teflonową patelnię. Nie używać oleju ani oliwy, tylko smażyć bezpośrednio na patelni. Nakładać po jednej łyżce ciasta na placek. Smażyć na rumiano z obu stron.

Takie placuszki są na tyle wystarczająco słodkie, że nie trzeba używać do nich dżemu, miodu czy nawet cukru. Ostatecznie można lekko posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation