Kuchnia

sweet dinner

Naleśniki

– dwie szklanki mąki pszennej
– ok. dwóch szklanek wody
– jajko
– duża szczypta soli
– olej do smażenia

Mąkę wymieszaj z jajkiem i solą, ubijając rózgą lub mikserem stopniowo dodawaj wodę aż ciasto będzie miało konsystencję niezbyt gęstej emulsji. Odstaw na 10 minut, niech mąką uwolni gluten. Na mocno rozgrzaną patelnię wlej parę kropli oleju, poruszaj patelnia, by się rozpłynął. W zależności od wielkości patelni wylej odpowiednią ilość ciasta wazową łyżką, cieniutką warstwą, poruszając naczyniem na boki. Postaw patelnię na średnim ogniu i smaż do momentu, w którym pod naleśnik da się włożyć łopatkę.Naleśnik zmienia podczas smażenia kolor na nieco ciemniejszy. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze pół minuty. Wyłóż usmażony placek na talerz i smaruj dżemem, konfiturą, serem, lub innym farszem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation