Kuchnia

sweet dinner

LENIWE

Składniki:

• 800 g ziemniaków
• 250 g sera białego śmietankowego
• 1 jajko
• około 2 szklanek mąki
• sól

Dodatki:

• przyrumieniona bułka tarta lub chleb
• roztopione masło

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości (można poprzedniego dnia), ostudzić, obrać, dodać ser i dokładnie rozgnieść razem praską.
Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, zrobić wgłębienie, w środek wbić jajko, przesiać ⅔ ilości mąki, dodać sól i zagnieść ciasto. Skończyć formowanie kuli jak tylko składniki się połączą. Do ciasta dodać tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem.
Na stolnicę wysypać resztę mąki, formować wałki z ciasta i kroić nożem na kawałki - kopytka. Wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę i wyjmować łyżką cedzakową po około 2 minutach od wypłynięcia na wierzch.
Kopytka polać roztopionym masłem zmieszanym z przyrumienioną na patelni tartą bułką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation