Kuchnia

ZIEMNIACZKI

BUŁKA Z CHLEBEM | Placki ziemniaczane grubo tarte

Co potrzeba:

6 dużych ziemniaków,
1 duża cebula,
1 jajko,
1 pełna łyżka maki pszennej,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego,
Olej do smażenia
Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami, odciskamy nadmiar płynu. Dodajemy pokrojoną bardzo drobno cebulę, mąkę, jajko, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy olej w takiej ilości, żeby całe dno było nim pokryte, ogrzewamy na średnim płomieniu. Na rozgrzany, ale nie bardzo gorący olej kładziemy łyżką porcje przygotowanej masy formując je na kształt placków. Dobrze rozgrzany olej jest wówczas, kiedy położymy na nim masę, a na brzegach w trakcie smażenia zaczną być widoczne pęcherzyki. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Możemy je podawać ze śmietaną 12% – 18 % lub posypane cukrem.

Smacznego :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation