Kuchnia

ZIEMNIACZKI

Ziemniaki zapiekane o smaku maślanym - film video HD - MniamMniam.pl

ziemniaki - około półtora kilograma
śmietana - szklanka
masło
mleko - pół litra
czosnek - dużo, oliwa
sól
pieprz
Przepis



To jeszcze jedna wariacja na temat zapiekanych ziemniaków - delikatny maślany smak szczególnie pasuje do ostrych, intensywnie pachnących dań większych z mięs.

Najpierw obieram ziemniaki i kroję je na raczej bardzo cienkie plastry - w zasadzie na tak cienkie, jak tylko można.

Kiedy uporam się z wszystkimi ziemniakami, w dużym garnku rozgrzewam niewielką ilość oliwy i wrzucam na nią obrane uprzednio i pokrojone również w możliwie najcieńsze plasterki ząbki czosnku. Ilość czosnku zależy li tylko od upodobań - ale nie powinno go być mniej niż jakieś 5 dużych ząbków.

Czosnek chwileczkę - jakieś najwyżej pół minuty - podsmażam na oliwie, garnek zestawiam z ognia i cały czas mieszając dodaję kubek śmietany, zaraz potem mleko. Garnek stawiam ponownie na ogień i wrzucam do niego ziemniaki. Ziemniaki powinny być przykryte mlekiem. Solę i pieprzę.

Teraz następuje najżmudniejsza część wykonania potrawy - przez około 20 minut stoję przy kuchni i co chwila mieszam zawartość w garnku - niestety, potrawa ma to do siebie, że lubi się przypalać - a w zasadzie, to się zawsze przypala. Ziemniaki powinny zmięknąć, ale nie powinny zostać zupełnie ugotowane.

Kiedy są już bardziej miękkie niż twarde, czas by przerzucić wszystko z garnka do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego uprzednio masłem. Kiedy ziemniaki w tym naczyniu, należy je jeszcze uklepać - by na górze była równa powierzchnia.

Ziemniaki lądują teraz w piecu w temperaturze 200 stopni. Będą się tam zapiekać około 20 minut. I już!

Taką zapiekankę podaję w tym samym naczyniu, w którym się zapiekała. Efekt wizualny zdecydowanie poprawia niezbyt drobno pokrojona natka pietruszki, którą fantazyjnie posypuję zapiekankę.

A i same takie ziemniaki swoim urokiem niejednego twardziela powalą na kolana....
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation