Kuchnia

ZIEMNIACZKI

BUŁKA Z CHLEBEM | Ziemniaki plasterki z boczkiem

Co potrzeba:

5 długich ziemniaków,
30 dag boczku surowego wędzonego,
3 duże cebule,
1/4 kostki margaryny,
2 łyżki oleju rzepakowego,
sól do smaku,
pieprz do smaku
Wykonanie:

Obrane ziemniaki ścieramy na plasterki na szatkownicy. Muszą być cieniutkie. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną margaryną, smażymy na średnim płomieniu często mieszając a właściwie odwracając, żeby się nie przypaliły. W między czasie kroimy boczek w słupki. Smażymy na drugiej patelni na rozgrzanym oleju na dużym płomieniu. Cebulę kroimy w półksiężyce i dodajemy do zrumienionego boczku, smażymy całość aż do usmażenia się cebuli. Musimy cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło i oczywiście pamiętać o mieszaniu ziemniaków :)) Usmażony boczek z cebulą i całym tłuszczem przerzucamy do ziemniaków, mieszamy i smażymy do całkowitego usmażenia ziemniaków. Przed końcem smażenia doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pamiętajcie, że boczek jest słony.

Smacznego :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation