Kuchnia

zupy kremy

Krem z Marchwii » Słodkie Słone


Baza:

3 marchwie
2 korzenie pietruszki
kawałek selera
2 listki laurowe
pół łyżeczki suszonego lubczyku
cebula
3 duże ząbki czosnku
por (biała część)
łyżeczka kulek pieprzu i sól do smaku
litr wody

Ponadto:

5 sporych marchwii
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
pół łyżeczki su

szonego imbiru

Przygotowanie:

1)Baza: marchew, seler, por, cebulę oraz korzeń pietruszki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i karmelizujemy na rozgrzanej oliwie około 10 minut. Następnie zalewamy warzywa wodą, dodajemy listki laurowe oraz czosnek i dusimy 30 minut. Pod koniec dodajemy lubczyk oraz pieprz i sól. Przecedzamy.

2)Podczas przygotowywania bulionu warzywnego 5 marchwi myjemy, obieramy, kroimy w talarki grubości 3 cm. Warzywa polewamy łyżką oliwy z oliwek, solimy, pieprzymy, mieszamy z pokrojonym w plastry czosnkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 30 min.

3)Pieczoną marchew przekładamy do bulionu wraz z czosnkiem i gotujemy jeszcze 10 minut. Miksujemy i doprawiamy imbirem.

Smacznego!



Read more: http://slodkieslone.pl/krem-z-marchwii/#ixzz2eEyhg3hQ
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation