Kuchnia

Przepisy

6 płatów makaronu lasagne
500 g świeżego szpinaku
1 bakłażan
500 g mięsa mielonego z indyka
Oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
Pieprz
Sól
1 łyżeczka lubczyku
2 kulki sera mozarella
1 łyżka śmietany
1 puszka pomidorów krojonych
Natka pietruszki
Bazylia
Oregano
2 łyżki soku z cytryny
Sos beszamelowy
½ kostki masła
500 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Na oliwie z dodatkiem masła smażymy pokrojony czosnek i cebulę.
Dodajemy szpinak.
Smażymy, że szpinak odparuje wodę.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Bakłażana kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i grillujemy.
Mięso z indyka smażymy na patelni.
Dodajemy przyprawy.
Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki.
Dusimy przez około 15 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy beszamelem.
Wykładamy warstwę makaronu.
Makaron smarujemy sosem beszamelowym.
Wykładamy szpinak.
Przykrywamy płatami makaronu.
Ponownie smarujemy makaron beszamelem.
Układamy kawałki sera żółtego.
Układamy grillowanego bakłażana i mięso z indyka.
Przykrywamy kolejną warstwą makaronu
Posypujemy serem mozzarella.
Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180°C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation