Kuchnia

Przepisy

Polędwiczki wieprzowe 3 sztuki
Sól
Pieprz
Papryka czerwona
Cebula
Pieczarki
Ser pleśniowy rokpol ( opcjonalnie)
Ser twardy dojrzewający
Olej rzepakowy
Czosnek
Natka pietruszki
Makaron rurki ( ok 500 gram na 5 osób)
Śmietana do zup 18% płynna ok 700 ml




Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na oleju.
Dodajemy posiekany czosnek.
Pieczarki kroimy w dużą kostką i dodajemy do cebuli i czosnku.
Gdy pieczarki zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
Odparowujemy wodę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Powoli dodajemy śmietanę, po odparowaniu ma zgęstnieć, jeżeli nie zgęstnieje możemy zaprawić troszkę mąką.
Odstawiamy cały sos.
Makaron gotujemy na pół twardo ( zmięknie w sosie).
Makaron dodajemy do sosu całość odstawimy.
Polędwiczki kroimy na ok 2 cm paski, rozgniatamy pięścią na cieńsze plastry, przyprawiamy tylko solą i pieprzem.
Smażymy polędwiczki do ulubionego stopnia wysmażenia.
Nakładamy porcje makaronu z sosem, posypujemy posiekaną pietruszką i serem dojrzewający twardym, oraz startym na najmniejszych oczkach serem pleśniowym rokpol. Obok układamy usmażone plastry polędwiczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation