Kuchnia

kuchnia i przetwory

Grzebień ze schabu z boczkiem i serem - MojeGotowanie.pl - Przepisy - ObiadyGrzebień ze schabu z boczkiem i serem

Grzebień ze schabu z boczkiem i serem bernika
Dodane przez: bernika
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki
schab ok 1,20 kg
cebula
ząbki czosnku
plastry sera zółtego (gouda)
plastry boczku surowego wędzonego
pieprz
sól
papryka słodka, ostra
oliwa z oliwek

Schab inny niz dotychczas, połączenie z boczkiem i serem to ciekawa kombinancja



Etapy przygotowania

Schab ponacinac jak na kotlety ale nie do konca, tak aby powstał "grzebien". Mieso
posolić, popieprzyc, natrzec czoskiem rozgniecionym, oprószyc paprykami (ja dodałam
jeszcze przyprawe stropolska z ziołowej firmy Maspolanka). Ewentualnie przyprawic wg
gustu. Nastepnie w szczeliny powkladac po plastrze boczku i plastrze sera żółtego. Schab
obwiązać sznurkiem, zawinac w folie, włożyc do naczynia żaroodpornego i do piekarnika
na 45 minut w 180st. Po tym czasie odwinać z folii i włozyc ponownie do naczynia, obłozyć
plastrami cebuli i plasterkami czosnku, polac z wierzchu oliwą, i piec 20 minut Po tym
czasie zdjełam przykrywke i podpiekałam jeszcze góre 10-15 minut. Zdjac sznurek. Kroic
ukosnie do warstw. Wychodzi bardzo smaczna pieczen i nie ma obawy, ze schab wyjdzie
suchy, jest delikatny, soczysty i aromatyczny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation