Kuchnia

kuchnia i przetwory

Sernik w cieście orzechowym

600 g sera
200 g cukru pudru
6 jajek
½ łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżki mąki pszennej
125 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Ciasto orzechowe:

6 jajek
¾ szklanki cukru
100 g zmielonych orzechów włoskich
½ szklanki roztopionej margaryny
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
250 g masła
2 łyżki cukru pudru
300 g kwaśnej śmietany

Masa serowa:

miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Nadal ucierając dodawać po 1 żółtku, a następnie ser i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywna pianę i dodać do masy serowej, po czym delikatnie wymieszać. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika (180C) i piec około 50-60 minut.


Ciasto orzechowe:

białka ubić na sztywną pianę, następnie wyspać cukier i dalej ubijać aż piana stanie się lśniąca. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ostudzoną margarynę i zmielone orzechy. Całość delikatnie wymieszać, przelać do tej samej foremki co wcześniej piekł się sernik. Piec w temp 180C około 30 minut (do suchego patyczka)


Krem:

miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce śmietanę. Ucierać do połączenia się składników.


Składanie:

placek orzechowy przekroić na połowę. Pierwszy blat ciasta orzechowego posmarować połową kremu, na to położyć sernik, posmarować resztą kremu i przykryć drugo połową orzechowego ciasta. Wierzch ciasta można również lekko posmarować kremem.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation