Kuchnia

kuchnia i przetwory

Ciasto miodowo-serowe

ciasto:

1 masło (200 g)
1/2 szkl. cukru
5 łyżek miodu
6 łyżek mleka

Powyższe składniki razem rozpuścić na wolnym ogniu. Do przestudzonej masy dodać:

2 jajka
Na stolnicę przesiać:
3 1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki sody
ew. 2 łyżeczki przyprawy korzennej
W mące zrobić wgłębienie, wlewać powoli wystudzoną masę i "od środka" mieszać drewnianą łyżką do momentu, aż będzie można wyrobić ciasto ręką.
Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą z nich piec osobno przez ok. 15 min w temp. 180 st.
Ja miałam blaszkę o wymiarach 29 x 22 cm.

1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
20 dag masła, w temperaturze pokojowej
300 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka, białka i żółtka osobno
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1/3 szklanki mleka
ekstrat migdałowy, waniliowy lub ulubiony aromat do smaku

Masło utrzeć w misie miksera na lekką, jasną masę. Dodawać cukier i ucierać. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając. Dodawać zmielony twaróg i ucierać. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę serową przełożyć do większego garnka i mieszając, zagotować (uwaga: masa łatwo się przypala). Proszek budyniowy rozrobić w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Dodać ulubiony ekstrakt lub aromat i wymieszać.
Jeden z wcześniej upieczonych placków ułożyć w blaszce. Na niego wylać 1/3 masy serowej i przykryć drugim kruchym plackiem. Następnie wylać kolejną 1/3 część masy serowej i przykryć trzecim plackiem. Na ten placek wylać ostatnią część masy serowej i przykryć czwartym, ostatnim plackiem. Sernik obciążyć i schłodzić przez 12 h (całą noc) w lodówce.Na drugi dzień polać polewą i dowolnie ozdobić.
polewa:
100 g margaryny
100 g cukru pudru
2-3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki wody
Składniki razem rozpuścić i mieszając doprowadzić do wrzenia (na krótko). Lekko zastygającą polać ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation