Kuchnia

Ciacho

Babeczki z nutellą i nutellowym kremem

Składniki:

suche składniki

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/4 laski wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

1 szklanka mleka
100 ml roztopionego masła
1 jajko

+ 1/2 małego słoiczka nutelli (wystarczy trochę mniej jak się nie podjada ;) ) i orzechy laskowe, po jednym do każdej babeczki

KREM

200 ml śmietanki kremówki
2-3 łyżki nutelli

Przygotowanie:

Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
Ciasto przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
Do każdej babeczki włożyć orzecha laskowego i po ok 1/2-1 łyżeczki nutelli. Wykałaczką wymieszać nutellę z ciastem. Robić takie esy-floresy fantazyjne.
Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.
W między czasie przygotować krem: Ubić śmietanę na sztywno. Dodać nutellę i delikatnie wymieszać, miksować na niedużych obrotach przez chwilę. Lekko schłodzić.
Upieczone i schłodzone babeczki dekorować kremem przy pomocy rękawa cukierniczego i końcówki dekoratorskiej w kształcie gwiazdki.
Gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation